Klimaat Athene

Athene ligt aan de Middellandse Zeekust en het weerbeeld wordt dan ook bepaald door een mediterraan klimaat; zomers waarbij de temperaturen flink op kunnen lopen en winters die meestal redelijk mild zijn. Daar komt nog eens bij dat Athene in de luwte ligt van de Parnithaberg die regenwolken veelal tegen houdt; het is daardoor erg droog en er valt maar weinig regen. Wij Nederlanders houden wel van een zonnetje, maar temperaturen die regelmatig boven de 40°C uitkomen, vindt niemand echt prettig. Behalve misschien als je van een luie strandvakantie aan het genieten bent, maar daarvoor ga je uiteraard niet naar Athene.

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Neerslag

De Griekse hoofdstad is over het algemeen te omschrijven als heet en droog, toch kan het er ook wel eens flink regenen. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden en dan vooral tijdens de maanden november en december. De winter kan overigens een zeer wisselvallig weerbeeld hebben; het kan korte tijd flink sneeuwen en een paar uur later weer droog zijn. Ook kan de temperatuur grote verschillen tonen waarbij het nog geen twee dagen tijd wel 10 graden in kou/warmte kan verschillen!
De zomer is wat dat betreft standvastiger; er valt bijna nooit regen en het is altijd heet. Vooral juli en augustus, met zo’n 12 zonuren, spannen de kroon. De meltemi, de noordenwind die tijdens de zomer vaak over de oostkust van Griekenland waait, zorgt gelukkig wel voor wat verkoeling, maar meestal staat er maar weinig wind in de Griekse hoofdstad. Dat zorgt jammer genoeg vaak voor smogvorming waardoor het nog benauwder aanvoelt. Mensen die niet goed tegen hitte kunnen, doen er dan ook beter aan in het voor- of najaar naar Athene te gaan.

De inwoners van Athene weten dat je de stad tijdens de hete zomermaanden beter kunt ontwijken en verblijven dan veelal op één van de eilanden.