Akropolis

Akropolis Athene

Akropolis Athene

Een vakantie in Athene is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de wereldberoemde Akropolis. Het is een tafelberg van 156 meter hoogte waar de fraaie overblijfselen staan van een aantal tempels waarvan het Pantheon de bekendste is. Vanaf de berg heb je een adembenemend mooi uitzicht hebt over de stad. Een bezoek aan de Akropolis is dan ook een ervaring om nooit meer te vergeten!

Akropolis Geschiedenis

De Griekse naam Akropolis betekent letterlijk ‘hoge stad’, maar het wordt ook wel de ‘heilige rots’ genoemd; het is dan ook al sinds de oudheid een religieus centrum. Zo is er het heiligdom van de beschermgodin Athena gevestigd (Pantheon) en er staan verschillende tempels gewijd aan evenzoveel goden. De belangrijkste tempels zijn het Pantheon, de Nike tempel, het Erechteion en de Propylaeën.

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Het Pantheon

Het huidige Pantheon werd gebouwd in de periode tussen 447 en 438 vCh. door Pericles. De Perzen hadden een eerder exemplaar namelijk verwoest. Het is een indrukwekkende tempel met fraaie Dorische zuilen. Elke 4 jaar werd er een processie uitgevoerd in het Pantheon om de geboorte van godin Pallas Athene te vieren. Volgens de legende ontsproot ze uit het hoofd van Zeus, de oppergod.

Oorspronkelijk stonden er bij de tempel prachtige marmeren beelden die deze processie uitbeeldden. Echter, begin 19 e eeuw nam de Britse ambassadeur de meeste van deze beelden mee en die staan nu in het British Museum in Londen. Een

aantal van de overgebleven sculpturen staan in het Nieuwe Akropolismuseum.
Akropolis

Akropolis

Overige tempels

Er zijn, zoals we hierboven al meldden, nog meer tempels op de Akropolis. Het Erechtion is een Ionische tempel en zou de plek zijn waar de zeegod Poseidon en Athene om de macht over de stad streden. Poseidon gooide zijn beroemde drietand waarmee hij een waterstroom veroorzaakte. Athene echter schiep de olijfboom en de goddelijke rechters besloten dat zij had gewonnen en daarom de stad naar haar genoemd moest worden. Verder is er nog de Nike Tempel, de Tempel van Rome en Augustus en de poort Propylaea.

Entree en openingstijden

Openingstijden: dagelijks van 08.00-19.30 uur (november t/m maart tot 17.00)

Toegangsprijs: € 12,00