Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum één van de mooiste musea ter wereld en als je in Athene bent, moet je het zeker een bezoekje brengen. Het museum bevat niet alleen een prachtige collectie met archeologische vondsten uit Griekenland, maar je vindt er ook de meest uiteenlopende voorwerpen, gereedschappen, rariteiten en kunstwerken en rariteiten van andere oude beschavingen zoals de Egyptische.

Geschiedenis

Het museum is gevestigd in een indrukwekkend neoklassiek bouwwerk, stamt uit de tweede helft van de 19 e eeuw en werd in drie fasen gebouwd. De eerste fase werd ingeluid door de schenking van een stuk grond door Eleni Tositsa in 1865, de bouw startte in 1866. Het oorspronkelijke ontwerp, van de Duitse architect Ludwig Lane werd bijna compleet overgenomen en uitgevoerd door de Griekse architect Pangis Chalkos. De westelijke vleugel van het museum werd in 1874 afgerond en de zuidelijke vleugel was klaar in 1885 en de oostelijke in 1889.

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Collectie

De collectie van het museum is zeer uitgebreid en bestaat uit verschillende categorieën. Hieronder volgt een beknopt overzicht van de aanwezige collecties, zo heb je vast een idee waar je in ieder geval wilt rondkijken, omdat het hele museum misschien een beetje veel is voor een bezoek van 1 dag:
Prehistorische collectie met o.a. neolithische voorwerpen uit de periode 6800 – 3300vCh., attributen uit de bronstijd (200-1700 vCh) en de Cycladische verzameling marmeren grafbeeldjes uit de derde eeuw vCh.

Beeldhouwwerkcollectie met schitterende beelden uit o.a. 7 e eeuw vCh.

Bronscollectie met beelden, gereedschap en andere voorwerpen

Egyptische collectie

Stathatos collectie met voornamelijk juwelen

Thera collectie met prachtige fresco’s en andere schilderingen

Collectie aardewerk en kleine ornamenten

Het epigrafisch museum met de grootste collectie Griekse opschriften ter wereld

Openingstijden en toegang:

Tijdens de zomermaanden (april t/m oktober) is het museum van dinsdag tot en met zondag geopend van 08.00 uur tot 19.30 uur, op maandagen van 12.30 uur tot 19.00 uur. Tijdens de wintermaanden zijn de openingstijden als volgt; maandag van 11.30 uur tot 20.00 uur, donderdag van 08.00 uur tot 19.30 uur en de overige dagen van 8.30 uur tot 14.45 uur. Een toegangskaartje kost €7,-