Parthenon

Het Parthenon troont hoog uit boven Athene; het is de bekendste tempel boven op de tafelberg de Akropolis. Het Parthenon werd in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd, gewijd aan de godin Athena Parthenos. Het is een bezienswaardigheid die je zeker moet bezoeken als je in Athene bent. Vanaf de Akropolis heb je een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving en je staat op een plek met een eeuwenlange, veelbewogen geschiedenis!

De tempel en de geschiedenis

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Het Parthenon is een Dorische tempel en wordt omringd door zuilen. Toen de bouw klaar was, mat de tempel zo’n 30,8 meter in de breedte en 69,5 meter in de lengte. In het midden waren twee kamers; de cellae. In de oostelijke cella werd een groot beeld van Athena neergezet; de Athena Partheno.

Athena

Athena was de beschermgodin van de stad en dochter van oppergod Zeus. Daarom werd ze als een krijgshaftige vrouw afgebeeld met een helm, leunend op een schild. De Nikè die ze in haar hand hield was het symbool van de overwinning. In Nashville (USA) staat een kopie van het beeld, het echte beeld is helaas verloren gegaan.




Het Parthenon bevatte nog talloze andere beelden, reliëfs en versieringen. Helaas zijn de meeste beelden weggehaald door de Britten en staan deze nu in het British Museum in Londen. De rest van de beelden staan tentoongesteld in het Akropolismuseum, niet ver van de tempel.

Ruim duizend jaar na de bouw werd, in de zesde eeuw na Christus, het Parthenon in gebruik genomen als christelijke kerk en nog een millennium later, tijdens de Ottomaanse tijd (15 e eeuw) deed de tempel dienst als moskee en als opslagruimte voor munitie.

Tijdens een aanval op de Ottomanen door de Venetianen, in 1687, werd het Parthenon zwaar beschadigd. De Akropolis werd toen door de Venetianen gebombardeerd en de munitie in het Parthenon explodeerde.