Parlementsgebouw

Parlementsgebouw Athene

Parlementsgebouw Athene

Het wisselen van de wacht bij het Griekse parlement is een belevenis om te zien! De Evzonen (wachters, letterlijk ‘de goed aangeklede’), prachtig uitgedost in een wit uniform met wijde mouwen en een indrukwekkende rode muts met een lange zwarte kwast eraan, worden een paar keer per dag afgelost en de overdracht van de wacht is een heel speciaal ritueel wat je niet mag missen!

Het parlementsgebouw

Het gebouw van het Griekse parlement is gelegen op het Syntagma plein. Het is eigenlijk een koninklijk paleis waarvan de bouw werd voltooid in 1842. De eerste koning die er residentie had was ook de eerste koning van Griekenland; Koning Otto. Hij woonde er met zijn vrouw Amalia. Tijdens het verblijf van de tweede vorst, Koning Georgios, brak er een paar keer brand uit. Men vond het gebouw ongeschikt voor koninklijke bewoning en sinds 1924 is er daarom het Griekse parlement gehuisvest. Om het gebouw daarvoor geschikt te maken zijn er uitgebreide renovaties verricht die duurden tot 1934.

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Graf van Onbekende soldaat

Aan de voorkant van het gebouw bevindt zich het Graf van de Onbekende Soldaat, gebouwd in de periode 1929-1930. Bij dit graf houden de Evzonen de wacht. Het zijn ware elitesoldaten die er, zoals gezegd, prachtig uitzien in hun traditionele kostuum en tijdens de wisseling van de wacht een opeenvolging van bewegingen uitvoeren die bij het ritueel horen.
De rest van het Syntagma plein is overigens ook een bezoek zeker waard. Rond het plein zijn diverse officiële gebouwen zoals banken en ministeries, maar ook een paar gezellige nachtclubs en hippe bars. Op het plein zijn diverse bankjes waar je even kunt gaan zitten en een gesprek kunt aanknopen met één van de vele Grieken die altijd op het plein zijn. Onder de grond bevindt zich het mooiste metrostation van de stad waar diverse schatten uit de oudheid tentoon gesteld worden. Veel van deze schatten zijn gevonden tijdens de aanleg van de metro. Kom dus vooral met de metro naar het plein!

Duiven

De duiven op het Syntagma plein horen er net zo bij als bij ons de duiven op de Dam. Je kunt bij de kiosken op het plein zelfs zakjes voer kopen, zodat je de hele duivenpopulatie om je heen krijgt.