Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus, ook wel het Olympeion genoemd, is een bijzondere tempel, niet in de laatste plaats doordat de bouw ervan eeuwenlang in beslag heeft genomen; de tiran Pisistratus legde in de zesde eeuw voor Christus de fundamenten voor de tempel, gewijd aan de god Zeus. Pas in 129 AD, onder het bewind van de Romeinse keizer Hadrianus, was de tempel klaar. Het resultaat; een indrukwekkend bouwwerk van 96 bij 40 meter, met 104 zuilen van 17 meter hoog. Vandaag de dag zijn er nog 15 zuilen over en ligt er één op de grond. Toch is een bezoek aan de tempel van Zeus zeker aan te bevelen!

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Zeus

Hadrianus droeg de tempel op aan de god Zeus, door de Romeinen Jupiter genoemd. Zeus is de God der Goden. Oorspronkelijk bevatte de tempel een gigantisch groot beeld, uitgevoerd in ivoor en goud, van Zeus, alsmede één van keizer Hadrianus. In de loop der tijd is de tempel in verval geraakt, maar men neemt aan dat vooral de grote aardbeving die tijdens de Middeleeuwen heeft plaatsgevonden, de tempel grotendeels verwoestte.

Poort van Hadrianus

De Poort van Hadrianus ligt vlak naast de ingang van de tempel. Hadrianus stond bekend om zijn vredige manier van heersen en om zijn bouwlust. Tijdens zijn bewind werd er van alles bijgebouwd en gerenoveerd in Athene en werd het een tweede hoofdstad. De Poort van Hadrianus stamt uit 131 AD en werd gebouwd in de muur die het oude en het nieuwe Athene van elkaar scheidde. Aan de ene kant komt de poort uit op de Akropolis en zie je boven op de boog geschreven; “Dit is Athene, de vroegere stad van Theseus”, aan de andere kant kun je lezen; “Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus”. De Poort is 18 meter hoog en vervaardigd van marmer en versierd met prachtige Corinthische zuilen.
Toegang en openingstijden:

Het Olympeion is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 19.30 uur. Op maandagen is de tempel pas om 11.00 uur geopend voor publiek. De toegangsprijs bedraagt € 12,-. Tijdens de wintermaanden (nov. t/m maart) is de tempel dagelijks geopend van 8.30 – 15.00 uur.

De Poort van Hadrianus is openbaar; toegang is dus 24 uur per dag en gratis.