Olympisch Stadion

Panathinaiko Stadion

Het Olympisch Stadion, ook wel het Panathinaiko-stadion genoemd, is één van de belangrijke bezienswaardigheden van Athene. Het stadion werd gebruikt tijdens de eerste moderne Olympische Spelen 1896, maar de geschiedenis van dit unieke bouwwerk gaat nog veel verder terug!

Bouw en geschiedenis

Het Panathinaiko stadion staat namelijk op een plek waar meer dan 2300 jaar geleden al een stadion werd gebouwd! In die tijd werd er al een voorloper van de Olympische Spelen gehouden; de Panatheense Spelen waar ‘hardlopen’ een belangrijk onderdeel van vormde. Het voormalige stadion had een capaciteit van wel 50.000 toeschouwers, wat in die tijd natuurlijk enorm was. Het bouwwerk was opgetrokken uit marmer.

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

Ter ere van de eerste Olympische Spelen, die in 1896 zouden worden gehouden, werd een nieuw stadion gebouwd. Het ontwerp was van de architecten Anastasios Metaxas en Ernst Ziller en voor de bouw werd nieuw marmer uit de Penteli Berg werd aangevoerd. De kosten hiervoor werden betaald door Yioyios Averof, zijn standbeeld, ook uitgevoerd in marmer, staat bij het stadion. Het nieuwe stadion bood plaats aan 80.000 toeschouwers en werd opgeleverd in 1896.

Het stadion beschikt over een unieke, haarspeldvormige atletiekbaan van 235 meter, een ongebruikelijke lengte; deze is normaal namelijk 400 meter.
Spyridon Louis Stadion

Hoewel het Panathinaiko stadion prachtig is om te zien en bezoeken, is door zijn unieke vorm het stadion echter niet geschikt voor voetbalwedstrijden en IAAF-atletiekwedstrijden. Als er zulke wedstrijden gespeeld moeten worden, maakt men gebruik van het andere olympisch stadion; het Spyridon Louis.

Tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 werden er in beide stadions wedstrijden gehouden, zo vond het boogschieten in het Panathinaiko Stadion plaats en was daar de finishlijn voor de marathon van zowel de dames als de heren.

Toegang en openingstijden

Het Panathinaiko Stadion is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 19.00 uur, tijdens de wintermaanden (november-februari) sluit het stadion al om 17.00 uur. Een entreebewijs kost € 3,-.

Je kunt het stadion bereiken met de metro; station Acropolis, Syntagma en Evangelismos zijn op loopafstand.