Agora

In het oude Griekenland was de Agora een soort marktplaats en dé ontmoetingsplek van de stad. Zo ook in Athene; hier werd handel gedreven, vonden politieke besprekingen, zakelijke ontmoetingen en zelfs filosofische lezingen plaats. Er stonden belangrijke gebouwen en tempels op het plein. Zo bevond het Theseion, de tempel van Hephaestus, zich op de Agora. Tegenwoordig zijn van deze bouwwerken uiteraard nog slechts ruïnes van over, hoewel het Theseion één van de best bewaarde Griekse tempels is.

Geschiedenis

De Agora werd toevallig ontdekt toen men eind 19 e eeuw in Athene een diepe greppel groef ten behoeve van de aanleg van de spoorlijn. Grote resten van eeuwenoude gebouwen werden blootgelegd. De Griekse Archeologische Vereniging en het Duits Archeologisch Instituut deden de opgravingen. Later, in 1931, ging de Amerikaanse School voor Klassieke Studies meehelpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de werkzaamheden stilgezet, maar daarna werden de opgravingen weer hervat. Deze opgravingen gaan tot de dag van vandaag door en er moesten honderden huizen, winkels en kantoren voor wijken.

Bekijk nu de beste Athene vakantie aanbiedingen

De gebouwen

Het belangrijkste bouwwerk is het Theseion, aan de westkant van de Agora. Deze Dorische tempel uit 449 v. Chr. is gewijd aan Hephaestus, de smid onder de Goden, en tevens aan Godin Athena en bevatte beelden van Hephaestus en Athena. Een stukje verder zie je de Tholos, een circelvormig gebouw dat ooit waarschijnlijk een overheidsgebouw geweest is. Verder vind je op de Agora overblijfselen van de Stoa van Attalos, de Byzantijnse kerk van de heilige Apostelen uit de 11e eeuw en beelden van Giganten en Titanen.
De Stoa van Attalos is een zuilengalerij van 2 verdiepingen die wel 116 meter lang is. Men neemt aan dat het een handelscentrum was en dat zich er winkels bevonden, dat aan de bevolking van Athene werd geschonken door Attalos, de koning van Pergamon in de periode 159-138 v. Chr. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd met voorwerpen uit de opgravingen.

Toegang en openingstijden

Het Agoramuseum en de Agora zelf zijn tijdens de zomermaanden dagelijks geopend van 08.00 uur -19.30 uur en op maandagen vanaf 11.00 uur. Tijdens de wintermaanden ( nov. t/m maart) gaan beide plaatsen al om 17.00 dicht. Toegangsprijs bedraagt € 4,-.